Architect in beeld – Francois Hannes

portret_linda

Francois Hannes is een van de interieurontwerpers die aanwezig was op de architectenbijeenkomst in The Dylan in Amsterdam. “Een week later spraken we er nog over. Ik heb hele zinnige zaken opgestoken van het verhaal van Paul Rulkens. Hij zette je aan het denken. Na zijn lezing was iedereen open tijdens de gesprekken die ontstonden”, aldus Francois. “We wisselden ervaringen uit over het zakendoen waar Paul over vertelde en dat was erg leerzaam.”

Aán de zaak
Francois geeft een voorbeeld van een van de zakelijke aspecten die Paul Rulkens aanhaalde. “Paul vroeg ons op een gegeven moment hoeveel we werkten áán de zaak en hoeveel ín de zaak. Dat sprak mij aan want ik heb in het verleden daarmee lopen worstelen. Na een periode vooral áán mijn zaak te hebben gewerkt, ging ik meer ín mijn zaak werken. Paul wees ons erop dat we daar een goede balans in moeten vinden en die balans was bij mij niet helemaal duidelijk. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het helpt als iemand je daar eens op wijst. Nu ga ik daar beter mee om.”

Balans
De zaak waar Francois nu in een betere balans áán en ín werkt heet Sennah Studio. “Tot acht jaar geleden had ik mijn eigen bouwbedrijf er bij, maar er kwam een moment waarop ik me afvroeg of ik dat wel wilde blijven doen. Ik heb mijn hart toen gevolgd dat meer lag bij het ontwerpen; ontwerpen van custom interieurs, badkamers, keukens en ook producten.” Zijn bouwkundig verleden helpt hem nu bij de realisatie van zijn ontwerpen. “Toegevoegde waarde voor de opdrachtgever is dat ik het hele project kan overzien en begeleiden. Van eerste schets tot oplevering.”

Persoonlijk
Francois Hannes beschrijft zijn stijl met begrippen als persoonlijk, comfortabel, krachtig en eigentijds. Hij legt uit: “Een interieur vertelt het verhaal van de persoon die er woont. Daarom besteed ik veel aandacht aan de eerste gesprekken met de opdrachtgever. Niet alleen om te weten wat die wil, maar juist ook om ervoor te zorgen dat hij of zij volkomen begrijpt wat ik met hun wensen wil gaan doen. Alleen als ik de persoon echt leer kennen, krijg ik de inspiratie om het best mogelijke ontwerp te maken.”

Karakter
De bouwkundige basis waarmee Francois Hannes wil werken, moet karakter hebben. “Dat is voor mij een voorwaarde. Nieuwbouw heeft vaak nog geen karakter, vind ik. Als ik met nieuwbouw te maken krijg, dan wil ik eerst karakter en sfeer aan de basis toevoegen voordat ik verder ga. Mijn ontwerpen kenmerken zich ook door symmetrie, balans en as-lijnen. De verhoudingen van de verschillende ruimten moeten kloppen. Na het basisontwerp gaat mijn focus naar de materialen die we kunnen gebruiken. Bij de keuze van de meubels en accessoires is de weerspiegeling van de persoon, de opdrachtgever, uitgangspunt. Ik streef dan naar een eigentijds en natuurlijk karakter met de nadruk op het creëren van een thuis.”

Bezieling
Francois Hannes is een bevlogen vakman die zich met ziel en zaligheid focust op zijn werk. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom hij zo goed met Thomas van Nielen kan opschieten. “Wij ontmoetten elkaar voor het eerst op een beurs en raakten meteen aan de praat. Het was leuk om iemand tegen te komen die zijn vak met hetzelfde perfectionisme en bezieling uitoefent. Vanuit mijn bouwkundig verleden werk ik altijd met mijn eigen specialisten. In Toom is echter de enige partij die ik blindelings zou inschakelen als ik niet over mijn eigen netwerk zou kunnen beschikken. Het is niet de vraag óf ik een keer met Thomas ga samenwerken, maar wanneer”, besluit Francois.

portret_linda

portret_linda