Detail in beeld: trap in Penthouse Rotterdam

Maas1

 

In Toom komt bij de projecten die het uitvoert regelmatig details tegen die de moeite waard zijn om er uit te lichten. Deze keer aandacht voor een trap die gemaakt is voor een penthouse in Rotterdam.

Zweven
Het ontwerp van de trap is van Linda Lagrand. De treden zweven aan de muurkant en zijn bevestigd aan een trapboom. De trap is een stalen constructie gemaakt door RS Lastechniek, één van de specialisten waar In Toom regelmatig mee samenwerkt. Dit bedrijf maakt, zoals Stefan Ronde uitlegt, alles van staal wat niet in de catalogus staat.

Detail
Ronde vertelt hoe hij de trap heeft gemaakt: “We hebben eerst de trapboom sterk genoeg gemaakt zodat het de zwevende treden kon dragen. De treden zijn vervolgens helemaal door de koker van de trapboom aan twee zijdes vastgelast. Had ik de treden maar aan één zijde vastgelast dan had je de kans gehad dat de trede nadat de las is afgekoeld, krom trekt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Doordat de treden aan beide kanten van de koker van de trapboom zijn vastgelast is de constructie van het geheel ook steviger geworden. Verder heb ik op advies van Thomas van Nielen de treden iets korter uitgevoerd, zodat na de plaatsing, het trappenhuis nog zonder problemen geschilderd kon worden.”

Met de lift
Bij aanvang van de klus wist RS Lastechniek dat de trap een verbinding zou worden op een zevende en achtste verdieping. “We kenden van tevoren de afmetingen van de lift ter plaatse en hebben hier in Maarheeze de trap in delen geassembleerd. We konden die delen met de lift in het gebouw in Rotterdam naar boven brengen. Hierdoor waren we zo weinig mogelijk andere specialisten die daar bezig waren tot last toen we de trap opbouwden”, vertelt Stefan Ronde.

De treden zijn bekleed met geloogd en geolied eiken. Aan de buitenkant van noch het hout noch het staal zijn bevestigingsmiddelen zichtbaar.

Maas2

 

Trap6

Trap3

Trap1