Duka, het houten krukje

 Duka

Nieuwe loot aan de Remy Meijers Collectie-boom

Remy Meijers ‘ontdekte’ op een reis naar Ethiopië het krukje. Hij was daar samen met Thomas van Nielen op uitnodiging van Huib Bom. Huib heeft naast zijn bedrijf Bom Interieurs in Schoonhoven ook een meubelmakerij in Ethiopië. Remy: “We zagen dat het krukje, vaak gewoon langs de weg, door ambachtslieden gemaakt wordt en ik werd gegrepen door het mooie, eenvoudige ontwerp; een puur product. Daarnaast sprak het mij aan dat het krukje wordt gebruikt voor de koffieceremonie, een belangrijk sociaal gelegenheid in de Ethiopische cultuur.”

Gastvrijheid
Huib Bom daarover: “De koffieceremonie is in Ethiopië een belangrijk onderdeel van het sociale leven. Door vrienden, familie, buren of onverwachte gasten uit te nodigen tonen ze hun gastvrijheid. De gastvrouw zit op het krukje en bereidt de koffie op rituele wijze. Ethiopiërs nemen de tijd voor de ceremonie. In de twee à drie uur dat de ceremonie duurt komen ze tot rust en praten ze over dagelijkse dingen en wisselen ze het laatste nieuws uit.”

Aanplant
Het krukje Duka, wat letterlijk krukje betekent in het Ethiopisch, wordt uit één stuk hout gesnedenen en is verrassend licht van gewicht. Voor de Remy Meijers Collectie zijn ze in twee kleuren gebeitst; antraciet en wit. Het hout komt van de zogenaamde Bofofee-boom. Het is een boom die ieder jaar volledig aangroeit en met de aankoop van de krukjes wordt tevens geïnvesteerd in nieuwe aanplant. Ieder krukje wordt in nauw overleg en onder goede arbeidsvoorwaarden met de handwerklieden geproduceerd.

Bestel het Duka krukje op de site van de Remy Meijers Collectie.

 

Duka3

Duka2