In Toom in Ethiopië

Ethiopie1

“Met Remy Meijers en Eric Koopman ben ik een paar maanden geleden in Ethiopië geweest. Wij waren daar op uitnodiging van Huib Bom. Naast zijn bedrijf Bom Interieurs in Schoonhoven heeft Huib ook een meubelmakerij in Debre Zeit in Ethiopië. Die uitnodiging kwam voort uit onze vriendschap die is ontstaan vanuit onze zakelijke samenwerking. Huib wilde ons laten zien wat hij daar doet. Dat kun je gerust indrukwekkend noemen”, aldus Thomas van Nielen.

Ongeveer tien jaar geleden raakten Huib Bom en zijn vrouw Gabriëlle betrokken bij Stichting World Wide Employement, een stichting die zich bezighoudt met werkgelegenheidsprojecten. Huib vertelt: “Wij houden van reizen en in 2000 zijn we voor het eerst in Ethiopië geweest en zoals dat soms op onverklaarbare wijze gebeurt, werden wij gegrepen door het land, de natuur en de mensen. Wij kwamen er op een gegeven moment achter dat ik met mijn vak als meubelmaker daar iets kon gaan doen.”

Onafhankelijk
Huib vervolgt: “Er was vraag naar goede meubels, maar belangrijker was het dat we in de gelegenheid kwamen om de mensen een vak te leren waardoor ze onafhankelijk kunnen worden. Bijna tien jaar geleden zijn we met medewerking van de stichting World Wide Employement een kleine meubelmakerij, Ethio Dutch Furniture, begonnen. En nu werken er meer dan twintig mensen. Ik wilde Thomas, Remy en Eric kennis laten maken met een fantastisch land en met onze activiteiten daar.”

Inspiratie
“Het was geweldig”, vertelt Thomas van Nielen. “Ethiopië is een prachtig land, een land in opbouw met bijna onbegrensde mogelijkheden.” Ook Remy Meijers is enthousiast: “Ethiopiërs zijn bijzondere, vriendelijke en mooie mensen met altijd een lach op hun gezicht. Ik heb er als ontwerper veel inspiratie opgedaan. Zeker op het gebied van het ambachtelijke handwerk. Daarnaast was het inspirerend om met vakbroeders op studiereis te zijn. Je spreekt elkaar dan op een heel andere manier. Met een goed glas wijn aan een kratermeer filosoferen over het vak. En we hebben de gelegenheid aangegrepen om onze samenwerking in de Remy Meijers Collectie contractueel vast te leggen.”

“Het was indrukwekkend te zien wat Huib en Gabriëlle daar hebben neergezet. Met name hoe ze zorgen voor werkgelegenheid en hoe Huib mensen opleidt tot meubelmaker. Het was al met al een prachtige ervaring”, besluit Remy.

Ethiopie2

Ethiopie3

Ethiopie4

 

Ethiopie6
Ethiopie8

Ethiopie5